EU hotar din hemodlade midsommarpotatis

Många EU-kritiker, och även en del EU-vänner, håller med om att bland det olustigaste med EU är EU:s anspråk på allmakt över människors vardag, det som människor har närmast sig. Det är illa nog att EU reglerar myndigheter och storföretag, och för den delen utfärdar order till folkvalda regeringar om hur de ska regera oavsett vad väljarna tycker.

Men kanske har EU aldrig verkat mer fyrkantigt och likgiltigt för allt utom sin egen gigantiska regelbok, än i samband med EU-kommissionens lagförslag om total EU-kontroll över all råvara till odling, alla frön och all gröda.

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/pressroom/docs/proposal_aphp_en.pdf

Innebörden av lagförslaget, om man går bortom den avsiktligt missledande och direkt lögnaktiga sammanfattningen, är kort sagt att ingenting ska få odlas inom EU som inte först har fått plats i EU:s gigantiska centrala växtkatalog, till jättekostnader för den som vill ha in en speciell växt i katalogen, även småodlare och hobbyodlare.

EU har knappast någonsin gått längre i sin vanvettiga jakt på kontroll till varje pris, oavsett konsekvenserna. Lite som mobbaren på skolgården ger sig också EU på den som minst kan försvara sig – småodlare, hobbyodlare och husbehovsodlare i hela EU.

EU:s vansinnesprojekt euron håller på att klappa ihop, Europas ekonomier blöder, den europeiska konkurrenskraften rasar, men de problemen är för stora för EU att tackla. I stället prioriterar EU att ge sig på en grupp människor som garanterat inte kan stå emot EU:s gigantiska maktapparat, människor som vårdar sig om det gröna och om biologisk mångfald i växthus och trädgårdar överallt. EU slår ner en stor byråkratisk slägga i människors och odlares lilla, trygga värld, inte för att det behövs men som maktdemonstration och som ett steg på vägen till allmakt för EU överallt och alltid, utan återvändo.

Vi svenskar är ständigt ifrågasatta och kritiserade. I extremfallen kan vi få höra att vi överhuvudtaget inte finns – trots att vi bevisligen har bott i Sverige sedan istiden, och under 99% av tiden med mikroskopisk invandring. ”Det finns inget svenskt” kan det låta ur svenskfientligas munnar – trots att det med samma idiot-”logik” i så fall inte finns något turkiskt, kurdiskt eller somaliskt heller. Av någon anledning är svenskfientliga dock inte lika påstridigt angelägna om att påpeka just den saken. Det är helt enkelt så att helheten av det svenska byggs upp av detaljer, detaljer som är fullständigt oöverskådligt många och som bildar en väv med sin speciella särart. Det är kombinationen som är det unika och skyddsvärda med det svenska, precis som all annan nationalitet och etnicitet i världen.

En av de många, många detaljer som bygger den svenska helheten och som bland mycket, mycket annat gör oss svenskar till svenskar, är vår kärlek till det gröna och till naturen, det lilla och överskådliga. Den kärleken kan hittas överallt i svenska koloniträdgårdar, på små odlingslotter och t o m i små kryddträdgårdar och i stadsodling mitt inne i svenska storstäder.

Däri finns en omsorg om allt som lever och växer, en omsorg med andliga drag och fjärran från många andra kulturers sätt att utnyttja växter, djur och människor utan hänsyn till konsekvenserna. Halalslakt där djur plågas till döds, eller skogsskövling i Afrika, eller stening av olydiga kvinnor i arabvärlden är bara några exempel.

Vi svenskar bryr oss om det som lever och växer, och vi anser att det som lever och växer har rätt till en alldeles särskild hänsyn bortom det materiella.
Därför är EU:s maktanspråk på att råda över allt grönt så befängda och så extremt äckelframkallande. Det var inte för inte som Tolkien lät den onde trollkarlen Saruman vara skogsskövlare utan nåd eller hänsyn – det talade till exakt samma känsla som vår svenska, andliga naturkänsla.

Det hindrar inte att ett välförtjänt materiellt resultat av odlarmöda kan vara värt att uppskatta. Vår svenska midsommarpotatis, gärna från det egna trädgårdslandet, är en klassiker och en oskattbar tradition.

Den traditionen vill nu EU ta ifrån oss. Aldrig har den stendöva, likgiltiga EU-maktapparaten varit lättare att bekämpa med argument. Om vi EU-motståndare hade haft en infiltratör i EU-kommissionen, så skulle den infiltratören inte kunnat göra ett bättre jobb med att skada EU:s anseende och förtroende.

”EU hotar svenskarnas midsommarpotatis”, det är en ren kvällstidningsrubrik som EU-pamparna bjuder på. Desto lättare för oss EU-motståndare och svenska patrioter att använda när vi ger oss ut för att bekämpa dem.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarregler: Håll god ton. Hotelser, publicering av personuppgifter, vulgära inlägg och trams plockas bort. Kommentatorer har juridiskt ansvar för det man skriver och följer svensk lag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s