Camerons tal. På rätt väg, även för Sverige

Storbritanniens premiärminister David Camerons tal vid Bloomberg i London denna morgon är en strömning i den stora brittiska filosofiska strömningen av sunt förnuft och klarsyn, med bland annat Hume, Smith och Russell som representanter.

Tillämpat på frågan om EU och EU:s problemtyngda situation ger detta tal ett antal insikter om EU-politik som också är relevanta för Sveriges del. Storbritannien är inte en av Sveriges största exportmarknader för inte, och inte heller en av de största kulturella influenserna på Sverige för inte.

Det må vara så att det, som är sanning i Berlin och Jena bara är dåligt skämt i Heidelberg. Men vad som är sant och vettigt för Storbritannien är också ofta sant och vettigt för Sverige. Det finns all anledning för oss EU-skeptiker och EU-kritiker att ta till oss David Camerons synpunkter.

EU gör för mycket, och fel saker
EU-förespråkare använder ofta krig som utkämpades för snart 70 år sedan för att försvara EU, oavsett debatt eller situation. Bilden de vill sätta är en bild av oss som någon sorts mörkermän eller figurer som inte bryr oss om ifall det är krig eller inte. Vad EU en gång var, ett samarbete för att binda de krafter som drog mot krig i Europa, har nu blivit det universalargument som ska tysta alla motargument. Vad EU än tar sig för nuförtiden, så får man inte kritisera EU som princip och institution, för då är man en figur som egentligen vill ha krig i Europa. Så huvudlöst kan det ofta låta.

Men krigsförebyggande eller inte, så är det inget argument för att EU ska ha en gemensam valuta tvärs över nationella ekonomier lika åtskilda som USA och Honduras. Det är inget argument för att EU ska skicka stödpengar till den som flyttar industriproduktion från Sverige till Portugal.

EU:s mera institutionaliserade vansinne, jordbruksstöd med bl.a. svenska skattepengar som i stället borde komma ur Frankrikes statsbudget eller inte alls, likaväl som EU-parlamentets vanvettiga flyttkarusell för mångmiljardbelopp, är det ännu mindre motiverat att försvara EU-idén med. Det är inte ägnat att förvåna att EU:s försvarare kryper och hukar inför Camerons klarspråk.

EU kan vara något annat – om vi vill
EU kan mycket väl vara en institution som ser till att Europa fungerar bättre, framför allt i fråga om handel och frågor som i verklig mening är gemensamma. Tillväxthinder som alla ser och kan enas om, borde inte få stå kvar bara för att de gynnar små grupper makthavare utan riktig demokratisk legitimitet – som t ex EU-kommissionens ordförande Barroso, eller ECB:s Mario Draghi.

EU skulle kunna vara något annat än ett byråkratiskt maskineri som producerar regler, likt någon sovjetisk planmyndighet på den gamla onda tiden. EU skulle kunna vara något annat än en försörjningsinrättning för avdankade makthavare som deras tidigare väljare har avpolletterat.

EU skulle kunna vara till för alla europeiska folk, med uppgift att ta vara på allt det vi har gemensamt på vår kontinent, med insyn i beslutsapparaten, med legitimitet i besluten eftersom besluten har stöd och förståelse från de berörda redan på förhand – för EU ska inte ta beslut över huvudet på och mot de europeiska folkens vilja. Det var ingenting som ens EU:s fäder en gång ville. De skulle känna sig illa berörda av synen av den maktkoloss som EU har blivit, och som med rätta berörs av David Camerons kritik.

Dessvärre icke troligt
Det är inte ens säkert, inte ens troligt, att den förstenade EU-apparaten går att reformera till en standard som gör att den svarar mot de europeiska folkens önskningar och behov. Det kan bli nödvändigt att Sverige och andra länder utträder ur EU, som EU nu är beskaffat. David Cameron tänker låta det brittiska folket rösta om saken. EU är inte den enda form i vilken de europeiska folken kan samarbeta och tillvarata sina gemensamma intressen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarregler: Håll god ton. Hotelser, publicering av personuppgifter, vulgära inlägg och trams plockas bort. Kommentatorer har juridiskt ansvar för det man skriver och följer svensk lag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s