Bankunion – ett steg till på fel väg

Europeiska rådet möts den 18-19 oktober för diskussioner och beslut, med den utdragna ekonomiska krisen i Europa som fond. Det finns anledning att frukta beslut som för EU och Sverige vidare på samma politiska väg som har fördjupat den allmänna världsrecessionen, ja t o m varit med och orsakat den.

EU-kommissionens ordförande Barrosos vision om EU-stat är ett beslut med gigantiska konsekvenser. Hur bråttom EU:s tjänstemannakader än har att få alla åtgärder på plats, så att det ska vara försent att stoppa processen, så är ändå den föreslagna bankunionen tydligen först i pipeline.

Bankunion – svenskarna ska betala utan att få inflytande

EU:s politiker vill som vanligt inte stå för eller förklara sina beslut innan de deklarerar att allt redan är klart och oåterkalleligen genomfört. Därför är det svårt att kritisera bankunionen som nu föreslås. EU:s makthavare vill hålla alla möjligheter öppna och några detaljer har inte meddelats, än mindre diskuterats i offentligheten.

Grundtanken är i alla fall klar: alla ska svara med insättargarantier för alla andras banker, utöver sina egna. Sverige, med sina relativt välskötta banker utan anspråk på offentliga medel, ska alltså betala för Greklands och Spaniens konkursade banker, utan inflytande över processen eller möjlighet att fordra säkerheter.

Historiskt vet vi att svenska politiker är mjuka i ryggen mot maktapparaten EU och gärna köper sig en personlig ryggdunkning på toppmötena med svenska skattemedel. Sveriges enorma överinbetalningar till EU-apparaten i form av EU-avgifter, högst av alla EU-länder i förhållande till vad som kommer i retur, är ett av många exempel på den saken. Hur det blir den här gången vet ingen, men spåren förskräcker.

Stora system kraschar – små överblickbara system fungerar

Grady Booch, en av vår tids stora genier med helt oöverskådligt inflytande på bl a objektorienterad programmering, är kanske den som kommit närmast att beskriva problemets kärna. Ett direkt citat klargör grundtanken: ”All complex systems grow from smaller systems that work in the first place; all complex systems will fail, in one way or another”.

Precis som det politiska paktsystemet före första världskriget visade sig vara ett okontrollerbart monster som drog hela världsdelen Europa in i krig, precis som Lehman-kraschen blottlade svagheterna i det komplexa systemet med skuggbanker och strukturerade produkter, håller EU nu på att bygga upp ett kraschfärdigt jättesystem utan förmåga att anpassa sig till verkligheten. Bankunionen är illa nog, och den är ändå bara första steget.

Det stora problemet med det elefantsjuka systembygget, som EU sysselsätter sig med i stället för att lösa sina verkliga problem, är detsamma som med andra stela, komplexa jättesystem i Grady Boochs tankevärld: ett fel på ett ställe i systemet, oavsett hur litet, blir ett fel på hela systemet.

Det går för den delen att bygga komplexa system som fungerar hjälpligt, återigen med Grady Boochs modeller – OM delsystemen är tillräckligt små och därmed överskådliga och anpassningsbara, OCH oberoende dithän att ett krånglande delsystem inte tillåts sätta stopp för allting samtidigt.

Om Grekland har problem, så är det en rimlig inställning att Grekland får lösa de problemen inom sig. Ett klassiskt och välbeprövat sätt före vansinnesbeslutet att låta alla ha samma valuta, var att låta handelsförhållandena och bytesbalansen bestämma valutans värde. I dagens läge blir ett grekiskt problem däremot hela Europas problem, eftersom politikerna har bundit ihop alla politiska parametrar och satsat all sin oersättliga prestige på att klara krisen inom systemet oavsett vad det kostar. Det liknar mest en pokergiv där en övermodig spelare satsar hus och hem utan större aning om konsekvenserna.

Vi i Sverige behöver en europeisk bankunion lika mycket som vi behöver ett hål i huvudet. I väntan på ett utträde ur en union som har utvecklats till allt annat än det vi röstade ja till, som i själva verket har kommit att utvecklas till just det som ja-sidan lovade och svor att den inte skulle få bli, är det dags för Sveriges valda politiker att säga ifrån och sätta stopp för EU:s fartblinda och storhetsvansinniga systemoperatörer.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarregler: Håll god ton. Hotelser, publicering av personuppgifter, vulgära inlägg och trams plockas bort. Kommentatorer har juridiskt ansvar för det man skriver och följer svensk lag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s