Federalisterna i Bryssel tar bladet från munnen och arabiska våren drabbar USA

Igår fortlöpte minnesdagen av terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Bilder och filmer från dagen för elva år sedan visades och man minns den chock man fick när man såg vad som hade hänt. Jag hade själv precis kommit hem ifrån skolan när jag satte på TV:n och såg en rykande skyskrapa. Några minuter senare flög det andra planet in och man insåg att det var allvar.

Gårdagen skulle dock visa sig inte vara en dag av stilla åminne utan kaos, våld och död drabbade den amerikanska ambassaden i Kairo och dess konsulat i Benghazi, Libyen.
Rykten hade gjort gällande att en film som “kränkte profeten Muhammed” hade visats i ambassaden i Kairo. Detta ansågs vara tillräckligt för att storma ambassaden, riva ner den amerikanska flaggan och tända eld på den. Som pricken över i så höjdes en svart islamistflagga i dess ställe.
I Benghazi ville man inte vara sämre och angrepp stadens amerikanska konsulat, men resultatet där blev att tre personer ur ambassadpersonalen dog, inklusive landets ambassadör.

Analysen av detta kan gå till på två olika sätt.
Man kan konstatera att den arabiska våren inte per automatik leder till den frihet och lugn som man hade hoppats på utan även leder till att extrema islamiska åsikter som tidigare hade kvästs nu får fritt spelrum.
Detta är ett ämne jag har för avsikt att återkomma till framöver.
Man kan också konstatera en ändrad amerikansk utrikespolitik med likadan verkan.
Tidigare, under President George W. Bush, påbörjades den neokonservativa linjen med intervention, “nation-building” och unilateral krigföring. Då stred man för att sprida demokrati och bekämpa islamister.
Den neokonservativa linjen fortsätter idag, men bekämpandet av islamister har inte samma prioritering. I fallet Libyen gjorde man sig av med en ledare (Muammar Gaddafi) som kväste islamister till förmån för sin diktatur.
I Benghazi, där det attackerade konsulatet ligger och därifrån rebellerna kom, var sedan länge ett islamistcenter och inhyser Al Qaidas största samlingspunkt på den afrikanska kontinenten.
Detta kände man till, men valde ändå att stödja detta motstånd; och måste nu skörda det man sått.
Hur Libyen utvecklas vet vi inte, men det börjar inte bra.

Slutligen har idag EU:s självpåtagna ledare Jose-Manuel Barosso i sitt “tal till unionen” förklarat att EU måste blir en federation för att bli starkare.
Detta är något vi EU-negativa länge har varnat för och det visar sig att vi har haft rätt.
En längre analys av detta kommer senare.

Läs mer om attacken i Libyen: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/9537683/US-ambassador-to-Libya-killed-in-attack-on-Benghazi-consulate.html

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarregler: Håll god ton. Hotelser, publicering av personuppgifter, vulgära inlägg och trams plockas bort. Kommentatorer har juridiskt ansvar för det man skriver och följer svensk lag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s