Nationaldagstankar

Sveriges nationaldag är en trevlig tradition. Den ger bland annat anledning till att stanna upp och tänka efter kring ett par saker, och varför vi svenskar är och ska vara glada att vara svenskar.

 Mindre lätt att uppskatta är däremot den långa traditionen med proffstyckare och makthavare som alltid finner just nationaldagen lämplig för att haspla ur sig tveksamheter. Regelmässigt är det praktiskt taget exakt samma tveksamheter som alla andra makthavare har haft att komma med, och nästintill exakt samma tveksamheter som alla gånger tidigare. Rätt rad i floskelbingot består bl a av ”vem är egentligen svensk?!”, ”vad är egentligen svenskt?!”, ”vem har bestämt det här?” och ”varför är inte midsommarafton nationaldag?”.

 Alla som vill tala om för oss svenskar vad vi ska tycka och tänka, kan spara tid och plats för sina årliga plattityder modell standard A1 genom att ta till sig lite sanningar, jobbiga eller inte.

 

Vi svenskar är svenskar – gå till historien

Vi svenskar är helt enkelt det majoritetsfolk som bott i Sverige sedan istiden, samt alla de som kommit hit för att dela vårt land med oss och anamma vår kultur och vårt sätt att leva och vara. Den som är så huvudlös att han förnekar att vi svenskar finns, den huvudlösingen har bevisbördan: var så god att bevisa att vi svenskar inte har funnits i Sverige i alla tider. Förneka järnåldersgravarna. Förneka alla andra fornminnen. Förneka våra upptecknade landskapslagar. Förneka all annan skriven litteratur på svenska sedan 1200-talet. Förneka all byggnation under alla tider, som antingen står kvar eller kan spåras på exakt samma sätt som all annan historisk kultur överallt i världen. Lycka till med att övertyga någon om den saken.

 Och nej, det var inte invandrare som byggde Sverige. Invandringen till Sverige var minimal ända fram till 1970. Det är bara att gå till de historiska läggen för att få den saken klar för sig. Det är historiska fakta. Allt annat är historieförfalskning. Så enkelt är det. Vallonerna var tex några tusen, och kom under en period av flera hundra år – färre än antalet asylsökande per månad i Sverige år 2012.

 

Vi svenskar är svenskar – vi behöver inga definitioner

För den som nu vill ta huvudlösheten till nästa nivå, efter att ha förlorat debatten om ifall Sverige varit bebott i obruten följd sedan istiden, så brukar det handla om att vi svenskar inte skulle ha någon särart; ”allt är taget utifrån” brukar det heta.

 Men inget folk någonstans kan leva upp till de huvudlösa krav som alltför många i den svenska offentligheten dumdrygt och okunnigt ställer: att svensk kultur, och det svenska folk som har skapat den, ska krävas vara totalt annorlunda än allting annat överallt annars och alltid – för att Sveriges kultur och folk överhuvudtaget ska tillerkännas nåden att få existera.

 Alla folk har skapat sin särart, inom sig och i samspel med andra. Det är samma sak som att alla snöflingor är olika på sitt sätt, även om alla är vackra och alla liknar varandra på ett eller annat sätt. Den särarten går inte att definiera på två sekunder, som det också brukar ställas krav på. Det går inte ens att hundraprocentigt definiera en enskild person på två sekunder, få fram allt som skiljer den personen från andra på två sekunder, och ändå brukar proffstyckare kräva att vi svenskar ska definiera vår särart på det sättet. Sa jag huvudlöst? Det känns inte som det räcker alla gånger.

 Svenskhet är mycket, mycket mer än vad som ryms inom andefattiga proffstyckares amatördefinitioner. Svenskhet är vintersport, det är körsång, det är samarbetsförmåga, det är uppfinningar, det är hänsyn till personligt utrymme…ingen definition täcker allt detta, ingen definition täcker överhuvudtaget något folks hela särart någonstans, någonsin. Ändå ska vi svenskar ut med en sådan definition för att överhuvudtaget bevärdigas förmånen att få existera. Det är inte bara idiotiskt och meningslöst – det är destruktivt, odemokratiskt och svinaktigt. Hårda ord, visst. Men ibland måste man ta i för att göra sig hörd och förstådd.

 Alla som förnekar att vi svenskar finns kan på exakt samma grunder förneka att till exempel kurder finns. Kurder och kurdisk kultur är inte totalt annorlunda än allting annat överallt. Men den dagen kommer inte då etablissemanget kommer med den förnekelsen, för den är det bara vi svenskar som ska utsättas för. Sverigeförnekare är ju inte bara tölpar, de är ynkryggar också.

 

Vi svenskar är svenskar – det handlar om känslan av unik tillhörighet

Jag har själv till hälften tjeckisk bakgrund, och även rottrådar ut i Europa på andra sätt. Det finns mycket att ta vara på och vara stolt över i min och många andras bakgrund utanför Sverige. Men det viktiga är att man bara helt och fullt kan höra till det land och det folk som står en närmast hjärtat, på samma sätt som ett äktenskap bara kan gälla en person.

 Sverige är det land och svenskarna är det folk som står mig närmast hjärtat. Sedan kan hånfulla journalister och debattörer gläfsa och vränga ord bäst de vill, i sin egen bisarra nationaldagstradition.

 Trevlig nationaldag, alla svenskar och vänner! I morgon är en ny dag i kampen för vårt svenska Sverige.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarregler: Håll god ton. Hotelser, publicering av personuppgifter, vulgära inlägg och trams plockas bort. Kommentatorer har juridiskt ansvar för det man skriver och följer svensk lag.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s